HOE STYLE IK MIJN GROTE VAKKENKAST?

Een vakkenkast of openkast is een stijlvolle toevoeging aan je interieur. Maar hoe richt je zo’n kast in? Dit is een vraag die wij geregeld ontvangen. Vaak is een (grote) wandkast dé eyecatcher van de woonkamer of slaapkamer. Je wilt voorkomen dat de openkast leeg en saai is, maar met te veel items oogt het al snel rommelig. Hoe vind je hier de juiste balans in?

Wij vinden het stylen van een vakkenkast een van de leukste dingen om te doen en daarom helpen wij jou graag op weg. Je kunt afgaan op jouw eigen gevoel en smaak en daardoor de kast persoonlijk maken. Er is niet één juiste manier voor het decoreren van een vakkenkast en er zijn geen strenge regels. Wel hebben wij een aantal tips voor je samengesteld met handvatten om de juiste balans in je wandkast te creëren.

Tip 1: GO BIG OR GO HOME.

Veel mensen vinden het spannend om grote items neer te zetten, omdat je denkt dat grote items de kast vol en daardoor druk maken. Het tegendeel is waar. Het gebruik van grotere items creëert juist rust en van kleine “prularia” wordt het sneller een rommeltje.

Tip 2: IT’S THE LITTLE THINGS IN LIFE.

Wil je wel kleinere items zoals kleine vaasjes, waxinelichthouders en kaarsen in jouw openkast? Plaats deze dan in groepjes bij elkaar. Je kunt een aantal kleinere items bijvoorbeeld samen stylen op een plateau of dienblad waardoor het oogt als één groter item en je het overzichtelijk houdt.

Tip 3: LESS IS MORE.

Je hoeft niet elke centimeter van iedere plank te benutten. Omdat in een vakkenkast alles zichtbaar is, is het mooi om hier en daar wat ruimte over te laten om rust te creëren. Op deze manier komt ieder item goed tot zijn recht.

Tip 4: MIX&MATCH.

Mix verschillende soorten items met verschillende tinten, materialen en afmetingen. Bijvoorbeeld links boven drie boeken, in het midden een ornament en onderaan rechts twee windlichten. Door te mixen en matchen zal je kast nooit saai worden. Het groeperen van de producten is hierbij belangrijk: boeken bij boeken, fotolijst bij fotolijst enzovoort.

Tip 5: COLORS SPEAK LOUDER THAN WORDS.

Het kiezen van een bepaalde sfeer in je kast is van belang om alles mooi bij elkaar te laten passen. Probeer het aantal kleuren te beperken en ga voor maximaal twee accentkleuren. Door met een bepaald kleurenpalet te werken en daarbinnen te mixen & matchen wordt er uiteindelijk toch eenheid gecreëerd. Hierdoor zal er een stijlvol geheel ontstaan.

Tip 6: A TOUCH OF YOU

Dit is misschien wel de belangrijkste tip van allemaal: maak het persoonlijk. Een lijstje met een dierbare foto of tekening, een vaas van oma of een souvenir als aandenken van een prachtige vakantie. Alles kan, houd hierbij wel bovenstaande tips in je achterhoofd. Door persoonlijke items te mixen en matchen met items van nu heb jij een echte eyecatcher in huis.

Liefs,
Team BOTH

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *